Tips om mensen met autisme en (beginnende) dementie te laten wennen aan de zomer of wintertijd
Voor mensen met autisme of (beginnende) dementie kan het verzetten van de klok enorm verwarrend zijn. Autisten, maar ook mensen met dementie hebben veel behoefte aan structuur. Omdat ze baat hebben bij een vast ritme en dit ritme “ineens” op de schop gaat kunnen mensen met autisme en dementie hier ook last van ondervinden bij de omschakeling van wintertijd naar zomertijd. Bij het verzetten van de klok, geeft hun lichaam vanuit de biologische klok iets anders aan dan wat de nieuwe dag invulling van hen vraagt. Ze krijgen op de gewoonlijke tijd trek om iets te eten of willen op de “oude” tijd opstaan of naar bed.
Het is belangrijk om dementerenden en autisten voor te bereiden op het verzetten van de klok en hen te helpen en begeleiden bij het wennen aan de zomertijd of wintertijd. Het gevoel, de omschakeling wordt ervaren als “iets vaags” en men voelt dat er iets anders is, is lastig te begrijpen en men weet niet wát dat nu precies veroorzaakt.
Een paar tips om mensen met autisme en (beginnende) dementie te laten wennen aan de zomertijd:
Het is belangrijk om dementerenden en autisten voor te bereiden op het verzetten van de klok en hen te helpen en begeleiden bij het wennen aan de zomertijd of wintertijd. Het gevoel, de omschakeling wordt ervaren als “iets vaags” en men voelt dat er iets anders is, is lastig te begrijpen en men weet niet wát dat nu precies veroorzaakt.
Een paar tips om mensen met autisme en (beginnende) dementie te laten wennen aan de zomertijd:
1. Erken de symptomen van de problematiek
Bij de overgang naar de zomertijd is het essentieel om te erkennen dat sommige mensen met speciale behoeften meer moeite kunnen hebben met de klokverandering. Overprikkeling, hyperactiviteit, vermoeidheid of neerslachtigheid kunnen symptomen zijn die optreden tijdens deze omschakeling. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn en om passende maatregelen te nemen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
2. Start ruim voor de overgang met aanpassen van het slaapritme
Als je de kans hebt, is het belangrijk om personen met autisme of dementie langzaam te laten wennen aan de zomertijd. Begin voorafgaand aan de klokverandering met het geleidelijk vervroegen van het slaap- en waakritme, met stappen van 10 tot 15 minuten eerder naar bed gaan en opstaan. Door deze aanpassing te maken, kan de overgang naar de zomertijd soepeler verlopen en kunnen mogelijke ongemakken worden verminderd. Dit kan met producten zoals bijvoorbeeld onze slaaptrainers. Deze producten laten duidelijk zien door de kleur van het licht of de persoon wakker moet zijn, moet gaan slapen of in slaap moet zijn.
3. Zorg voor geleidelijke toegang licht
Ontdek hoe je gemakkelijk kunt wennen aan de zomertijd of wintertijd met speciale producten die een geleidelijke overgang naar natuurlijk licht in de ochtend mogelijk maken, in plaats van direct te worden blootgesteld aan fel kunstlicht. Deze producten kunnen helpen bij het bestrijden van depressieve gevoelens die vaak gepaard gaan met de overgang naar de zomertijd. Voorbeelden van dergelijke producten zijn dawn stimulators, wake up lights en slimme verlichtingssystemen of slimme zonneweringssystemen.
4. Maak de tijd visueel
Mensen met een verstandelijke beperking, autisme, PDD-NOS, ADHD, het syndroom van Asperger of (beginnende) dementie hebben weinig tijdsbesef en moeite met klokkijken en dat maakt het verzetten van de klok alleen maar lastiger. De Time Timer kan een handig hulpmiddel zijn om het tijdsbesef te bevorderen. De Time Timer is een klok die de tijd visueel maakt. Om een Time Timer te kunnen gebruiken is het dus niet noodzakelijk om te kunnen klokkijken op een traditionele klok. De rode schijf verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Op deze manier wordt het verstrijken van tijd en hoeveel tijd er nog over is zichtbaar gemaakt.
5. Maaltijdmomenten zijn belangrijk voor de erkenning
Wanneer de klok wordt verzet naar de zomertijd, kan dit een uitdaging zijn voor ons interne ritme. Daarom is het essentieel om extra aandacht te besteden aan de behoeften van ons lichaam, vooral tijdens maaltijdmomenten, waarop onze biologische klok mogelijk niet synchroon loopt met de nieuwe tijd. Door bewust tijd door te brengen met onze geliefden tijdens deze maaltijden, kunnen we niet alleen genieten van waardevolle momenten samen, maar ook ons aanpassingsproces aan de zomertijd of wintertjd vergemakkelijken.
6. Maak gebruik van rustgevende producten
Maak de overgang naar de zomertijd of wintertijd minder drastisch door gebruik te maken van rustgevende producten die de avondtijd voor het slaapmoment ontspannen maken. Creëer een rustige sfeer met kalmerende muziek die de geest tot rust brengt, of geniet van stressverlagende geuren door gebruik te maken van rustgevende muziek en een geurverspreider. Deze gezamenlijke ervaringen helpen niet alleen bij het aanpassen aan de nieuwe tijd, maar bevorderen ook een gevoel van kalmte en welzijn.
7. Hanteer standaard momenten op een dag
Zorg ervoor dat je 's avonds de gordijnen op tijd sluit, dit helpt je lichaam te signaleren dat de dag voorbij is en helpt bij het behouden van je dag- en nachtritme. Een handige tip is om onze Laser Stars projector te gebruiken om een betoverende sterrenhemel te creëren, wat kan helpen bij het ontspannen en tot rust komen voor het slapengaan. Zo kan men gemakkelijker wennen aan de zomertijd of wintertijd en genieten van een goede nachtrust.
Om de overgang naar de zomertijd gemakkelijker te maken, is het essentieel om voorbereidende strategieën te implementeren, deze tijdens de overgang actief toe te passen en vervolgens ook na de aanpassing te blijven volgen. Door deze aanpak consistent te volgen, kun je een vloeiendere overgang ervaren en je lichaam beter laten wennen aan het veranderende ritme van de klok.